Projekt Bildstöd – Föräldrakonferensen Mitt unika barn

Wiks slott och  folkhögskola ligger några mil utanför Uppsala. Helgen 13-15 april anordnade DHB Språkstörning för åttonde gången föräldrakonferensen Mitt Unika Barn, i år på denna  sagolikt vackra plats.

MUB8 riktar sig till föräldrar som har barn med språkstörning.
En målgrupp som har svårt att få tillgång till information och stöd eftersom man inte  tillhör någon habilitering och kunskapen om språkstörning (npf-diagnos) är bristfällig i samhället.

Föreläsningar varvades med inspirerande samtal och trevligt samkväm, och på morgonen kunde man promenera eller jogga i den vackra slottsparken.

Sofia Cronheim Thulin och Marika Habbe, logopeder på SPSM, föreläste om ”Livssituation för vuxna med språkstörning”

Fredrik Malmberg, generaldirektör SPSM delade med sig av ”Tankar om framtida skola för barn och unga med språkstörning.”

Mia Wetterdal, specialpedagog SPSM presenterade ”Mias verktygslåda” med goda exempel på metoder och verktyg som kan hjälpa i vardagen.

Mia Walther – rådgivare på resurscenter Tal och språk SPSM och Anna Liljestrand –psykolog SPSM ledde ett seminarium om ”Förändringar och övergångar – från barn till tonåring, skolungdom till ung vuxen.”

Det informerades t ex om PYS paragrafens betydelse för skolbetyg, samt att diagnoskriterier för Språkstörning är på väg att ändras.

Föräldrar delade med sig av sina erfarenheter och information om vad som händer när barnen med språkstörning växer upp till ungdomar och börjar gymnasiet.

Några fantastiska och  modiga  ungdomar med språkstörning berättade mycket personligt om de hinder och svårigheter de mött i vardagen, skola och yrkesliv.
Vi fick bl a veta att när det är svårt att uttala vissa ord kanske man svarar något annat, som är lättare att säga, istället för att uttrycka sin åsikt.
Eller så väljer man något en inte vill ha, t ex senap istället för ketchup på den grillade korven…
Skolarbete och jobb utan anpassningar kan bli oerhört tungt och tröttsamt.
Anna berättade om hur kränkande och  jobbigt det känns när arbetsgivare och andra felaktigt påstår att diagnosen språkstörning inte existerar.
Jag tror alla vi som lyssnade blev djupt berörda  av ungdomarnas berättelser, och imponerade av deras inre styrka och drivkraft att övervinna svårigheter.

Och så fick jag förmånen att berätta om vårt projekt Bildstöd i föreningsliv och visa en del av det bildstödsmaterial vi tagit fram under projekttiden. Så roligt att få träffa så engagerade föräldrar! Och extra kul att flera deltagare bad att få vår Power Point med exempel på bildstödsmaterial  🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *