Bildstödsappar – Widgit Go -aktivitetshäfte med pratkartor

Stationskarta – häfte med olika aktiviteter/platser och små pratkartor till varje – och en flik med ritade tecken.  Lite uppdaterade fick de följa med till lägret i år igen. Men jag gjorde också en mall i Widgit Go med samma koncept. Med en klickbar översiktskarta med olika aktiviteter/platser. En fördel med appen är att det är lätt att skriva in nya ord, ta kort eller hämta egna foton från kamerarullen. Det finns talsyntes. Ritade tecken kan köpas till för 40 kr. Även Bliss. Några grundmallar med olika layout följer med appen  vid köpet- och några finns att ladda ner gratis från Symbolbrukets hemsida. Vill man spara sina mallar – det kan ju t ex hända att användare råkar ändra något som inte var meningen – exporterar man dem enkelt till sin Google drive, dropbox eller one drive.

Klickar man t ex på ”strand” öppnas en underkarta

Appen Widgit Go är förskrivningsbar. Dvs Habiliteringar erbjuder kommunikationsappen Widgit Go som hjälpmedel åt vissa barn med funktionsvariationer.

Om man har appen kan man ladda ner vår mall. Ligger även  under fliken Dokument. Där finns också schemabilder vi gjorde till årets läger.

Veckoschema – med färgkodade veckodagar. För läger och återkommande aktiviteter.

Färgkodade veckodagar är bra för att synliggöra och lättare komma ihåg vilken dag som avses.  Här finns en mall att hämta från Stockholms habilitering.

Den här färgkodningen har använts i Sverige sedan 80-talet bl. a i Karlstadmodellen. Men ”uppfanns” redan på 60-talet i USA i habiliteringsprogrammet TEACCH  (Treatment and Education of Autistic and related Communication handicapped CHildren)

Om man skriver ut och laminerar A3 format syns schemabilder ganska tydligt i en barngrupp. Bra att ha på väggen hemma också.

Schemabilder kan fästas med kardborreband, eller med häftmassa./tejp. Det är en fördel om de kan flyttas runt om någon aktivitet behöver ändras.

Vi har gjort en del schemabilder till vårt sommarläger. De finns att hämta under fliken Dokument-material

 

Sommarlägermaterial

Zanna monterar stationskartor för det vilda
Kommunikationsknippor

Inför DHB Västras sommarläger gjorde vi:

  • Fem ”stationskartor” – en till varje grupp
  • Tjugofem st. kommunikationsknippor – en till varje barnledare. (På  bilden ser man knipporna innan vi monterat barnledarnas personliga frontsidor med bild. De ska också fästas på jojohållare)
  • Fem schemaböcker och fem set med schemabilder och klockbilder – en till varje grupp

(Material finns under fliken dokument.)

Och i år kommer barngrupperna även att testa  appen Widgit Go och ett antal schemaappar.

Ska bli intressant att höra vad de tycker om det.

 

Schemaböcker – hur gör man?

Schemaböcker i  A5 storlek är ett praktiskt format att ha med sig.

Så här gjorde vi:

  • Skaffade färgade A4 blad; grön (måndag), blå (tisdag),  vit (onsdag), brun (torsdag), gul (fredag), rosa (lördag) och röd (söndag)

Den här färgkodningen har använts i Sverige sedan 80-talet bl. a i Karlstadmodellen. Men ”uppfanns” redan på 60-talet i USA i habiliteringsprogrammet TEACCH  (Treatment and Education of Autistic and related Communication handicapped CHildren)

  • Vi vek bladen på mitten (lättare klippa rakt och centrerat då) laminera och dela i två lika stora delar.  En del föredrar att dela bladen först och laminera sedan – de sägs hålla bättre då.
  • Gjorde hål i ena långsidan med hjälp av en stansmaskin/spiralbindare.  Vi använde en Clickman.
  • Skaffade dubbelhäftande kardborreband – (finns prisvärda på t ex Biltema) Använd rullen med hård, taggig kardborre. (Använd den mjuka rullen till schemabilderna)  Klipp remsor lika långa som A5 bladen. Dela dem på längden. Fäst två – tre stycken på varje blad. En för klockbilder och en för schemabilder. (och en rad i fall flera aktiviteter sker samtidigt – valmöljlighet)
  • Vi skrev ut pyttesmå veckodagar som fick följa med de färgadebladen in i lamineringsmaskinen – ifall någon som inte känner till färgkodningen använder böckerna.
  • För syns skull gjorde vi en framsida och trädde sedan spiraler i de 8 hålade bladen och knäppte ihop dem.

På söndagsbladets baksida kan man fästa en genomskinlig förvaringspåse (med kardborreband), att ha schemabilder i när de inte används. Alternativt kan man förvara oanvända shemabilder i diabildsfickor i pärm. Eller göra några ”böcker” med laminerade vita blad och kardborreband, och fästa

Sedan är det bara att fixa schemabilder att sätta in i boken dag för dag.

Pdf med våra schemabilder:

schemabilder-a5-bok-sommarläger-Västra-2018.S1

schemabilder-a5-bok-sommarläger-Västra-2018.pdf s2

och de ligger även under fliken Dokument.

 

Att inte veta vad som ska hända kan skapa oro och stress.

Lamineringsmaskinen glöder …

Ja,  nästan i alla fall. Det råder febril aktivitet inför årets DHB- sommarläger och en massa bildstöd ska hinna tillverkas.  Schemabilder, stationskartor, kommunikationsknippor till barnledare, recept med bildstöd, och kanske några memoryspel med bilder och ritade tecken.

Tanken är förstås att materialet ska kunna återanvändas flera gånger.  Men vi har kommit på en del förbättringar och vi vill prova i år. Samt vill vi göra kommunikationsknippor. Det är 25 barnledare som ska ha varsin knippa. Fem barngrupper ska ha varsin schemabok. Barnledare har skrivit listor med ord att ha som schemabilder, ca 50 st.

50 st x 5 grupper ger det antal schemabilder som ska layoutas, skrivas ut, lamineras, klippas isär och monteras på kardborreband. Helst vill barnledarna ha ett komplett set schemabilder till varje lägerdag, så då får man multiplicera antalet schemabilder med sju.

Eller så får de helt enkelt flytta bilderna dag för dag …

I år har vi även gjort en del bildstöd till DHB riks sommarläger i Ädelfors.

Tiden var knapp pga barnledare inte hunnit detaljplanera aktiviteter. (pga egna studenskivor och skolavslutningar etc) Men vi utgick från den info vi fått samt ord vi använt tidigare och  fick ihop 4 st schemaböcker i A5 format, 5×8 schemabilder x 4 böcker (puh!)och klockbilder till boken. Och även några användbara recept. Samt skickade vi med utvärderingslappar  och hoppas på konstruktiv feedback för att kunna utveckla projektet.

Länkar till materialet:

klockbilder små

schemabilder ligg 2,5×4

 

Om inkluderande scenkonst och Kulturskola för alla

Projekt Bildstöd har en tid haft förmånen att samverka med Danskompaniet Spinn Växa – ett inkluderande danskompani för barn, unga och vuxna, med och utan funktionsvariationer.

Den 25 maj  avslutade Spinn sitt treåriga arvsfondsprojekt  med en fantastisk dansföreställning på Frölunda Kulturhus.

Nu ändrar Spinn namn till  Språng – en förening som kommer att fortsätta erbjuda inkluderande dansundervisning.

Därefter hölls fördjupande samtal om inkluderande scenkonst och hur man ökar tillgänglighet i Kulturskolan. Moderator var Helena Wattström, Högskolan för scen och musik. Självklart fanns teckenspråkstolk på plats.

Anna Bergström från Spinn tycker det är hög tid att Konventionen om rättigheter för personer för funktionshinderrättigheter efterlevs och inte bara är fina ord på papper.

Representant från Kulturskolan sa att även om han inte behärskar piano särskilt bra, och kanske aldrig kommer att göra det – ska det inte hindra honom från att spela.  Kulturskolan ska ha som mål att bemöta varje elev som en individ och försöka anpassa undervisningen därefter.

Viljan finns, men ibland saknas viss kompetens, och pengar för att skaffa den. Att samverka med andra är en viktig faktor för att utvecklas och nå ut till fler.

 

Not: Projekt Bildstöd tycker såklart att mer visuellt stöd och bilder kan vara värt att prova. 

Finska musikskolan Resonaari arbetar inkluderande och använder figure notes i undervisningen. 

I Göteborg undervisar Kulturskolans Christian Bergelin en grupp ungdomar med funktionsvariationer som spelar blåsinstrument – West End Tromboners. Christian filmar när han spelar veckans läxa på trombon, och mailar ut filmklippet så att eleverna kan öva hemma.

 

Workshop bildstöd och pekprat

En lördag i maj  kom Helena Molker Lovén från Dart till DHB västras kansli i Vänersborg och höll en Workshop om bildstöd – varför det är bra och hur man tillverkar och använder det. Detta skedde i samband med DHB Västras planeringshelg inför årets sommarlägervecka då sommarlägerledare träffas och diskuterar aktiviteter och schema. Helena demonstrerade det fria programmet Bildstod.se  och deltagarna fick öva Speed-pekprat i praktiken.

Sommarlägerledare övar Speed-pekprat

Sommarlägerledarna fick  sedan i uppgift att fixa foto på sig själva till Kommunikationsknippa,  plus några ord som beskriver var och en.  Ord till bildstöd för schema och aktiviteter samlades också in.

Om det saknas ritade tecken  för orden man vill använda kan det beställas hos SPSM – men man får vara ute i god tid.

Kommunikationsknippa simträning

 Här är ett exempel på kommunikationsknippa för simträning.

I Göteborg arrangerades Special Olympic games 4-6 maj 2018.  En fantastiskt rolig tävling där deltagare från hela landet får möjlighet att tävla i olika grenar och träffa andra idrottsintresserade. Några av de tävlande kommer att representera Sverige i Special Olympic World Summer Games i Abu Dhabi  2019 – vilket äventyr!

Men åter till bildstöd! När man gör bildstöd får man ofta gissa vilka ord som kan behövas. Då är det bra att närvara vid aktiviteter och tävlingar för att se vad som fungerar i praktiken och vad som kan förbättras.

På knippan finns blad för omklädningrum, allmänna återkopplingsord, några olika simtekniker (fjärilssim saknas)  Den kanske kan vara ett stöd för deltagaren om hen undrar eller vill förmedla något. Och/eller ett verktyg för tränare – peka på och förtydliga vilket simsätt som gäller i nästa tävling. Men  knippan saknar  en viktig del: bildstöd om regler – hur man ska ta i kaklet vid målgång för olika simsätt.

Jag var med som åskådare på simtävlingarna och la märke till att flera deltagare blev diskvalificerade p g a gjorde felaktiga vändningar i vattnet, eller ännu vanligare: fel handklapp i kakel vid målgång.   De fantastiska tränarna instruerade sina tävlare muntligt inför varje start. Men det är många intryck, ny mijö, hög ljudnivå  – och så tävlingsnerver på det, som gör att information kanske inte uppfattas, eller misstolkas.

 

Att kämpa så hårt, vara snabbast i mål och för en stund känna lyckan att vinna och se fram emot guldmedalj – och  strax därpå få höra att nej, så blir det inte.  Inte roligt alls…  Kanske förstår man inte ens vad som var fel? Vad innebär ordet diskvalificerad liksom?

Vem som helst kan känna frustration om man inte vinner – och ska man tävla behöver man lära sig hantera sådana situationer. Men att inte få medalj för att man inte har förstått och memorerat alla regler …  känns inte riktigt rättvist i sammanhanget.

En del åskådare ifrågasatte att reglerna var så hårda. Men kan de tävlande lära sig skilja på olika simtekniker och utöva dem så bra – tänker jag att det snarare är bristen på tydlig, visuell information som behöver åtgärdas.

Varför inte ha bildstöd som visar olika ”kakelklappningar” vid målgång –som tränare kan gå igenom precis före start?  (och vid träning också såklart) Vore fint om det fanns tydliga, fria bilder som visar handfattning-kakel vid målgång på simförbundets hemsida att ladda ner.  Och gärna filmklipp med simtekniker och målgång som man kan kolla på upprepade gånger.

En del tävlande använde teckenspråk för att kommunicera, och hade med sig person som tolkade åt dem. Men tolken kanske inte kan vara 100% närvarande hela tiden. Då kan bildstöd, gärna med ritade tecken, vara ett hjälpmedel. För att den tävlande ska få rätt information och möjlighet att uttrycka sig och ställa frågor. Och varför inte ha teckentolkning på stora skärmen – den som visar tävlingsgrenar och resultat?

Länkar till vår simknippa finns under sidan dokument. Vi använde In Print 3 för att få in en del ritade tecken.  Alternativt är programmet bildstod.se är gratis och har mallar för knippor.

Kommunikationskarnevalen 2018, 7-8 maj, Clarion Post hotel.

Kommunikationskarnevalen anordnas årligen av Dalheimers Hus, Eldorado (båda tillhör Social resursförvaltning) Dart, SPSM, ISAAC Sverige.

Text ur programmet: ”Karnevalens grundtanke är att vara ett forum och en mötesplats för alla som är intresserade av kommunikativa svårigheter och
kommunikationsstöd (AKK). En viktig nyhet för årets karneval
är att vi i år också vänder sig till dig som arbetar inom vård och
är intresserad av alla barns rätt till kommunikation och av dagens
och framtidens möjligheter att ge stöd. Fokus är som alltid kommunikation,
och grundtanken är allas rätt till kommunikation.
Årets tema är Med sikte på framtiden – nya spännande
möjligheter till kommunikationsstöd.”

På mässområdet kunde olika funkisföreningar och hjälpmedelsföretag boka plats och visa upp sig och sina produkter.  Utställningen var gratis för besökare, även de som kom utifrån så att säga.

Projekt Bildstöd i föreningsliv ägs av DHB Västra så vi delade monter. Det blev ett par härliga dagar med många inspirerande möten och samtal!

 

Zanna Melin i vår monter.

 

Bildstöd – Special olympic games, pratkarta återkopplingsord

Helgen 4-6 maj 2018 är det dags för Special Olympic Games i Göteborg.

Vi har bl a tagit fram pratkarta med återkopplingsord som funktionärer och andra  kan använda. De här kommunikationskartorna kan förstås användas i andra sammanhang också.
Länk till Inprint3 fil  finns här

Även som pdf: allmän pratkarta återkopplingsord, A4 stående, 2 sid

Alla ord på en liggande A4:

Som pdf: allmän pratkarta återkopplingsord A4, liggande

och In print3 fil finns här.